Hillside House

This three-level, 4,000 sq ft. house is tucked in the hills of Marin County, only minutes from town—near a trail head where more dog walkers pass by than cars.


A design/build project with Zack | de Vito Architecture, we started by establishing a clean slate—taking the existing, humble 1960’s "kit house" down to its original slab—then building up from that footprint.


The new house evokes a modern, grown-up tree house built of pre-weathered, low maintenance materials…albeit a tree house that’s highly crafted, high-tech and highly efficient. Double height glazing frames sweeping views across the valley, and large sliding doors open to large decks at all levels.


Materials

• On the exterior: Cor-Ten Steel cladding, a board formed concrete retaining/landscape wall, exposed structural steel framing, sanded acrylic awnings and decking, cedar screening, pre-weathered perforated guardrail


Systems

9 Kw solar photovoltaic system, heat pump HVAC and heat recovery ventilation systems, among many other implementations.



Location: Mill Valley, California

Completed: 2016

Development Partner: Bruce Wickstrom

Architecture, Interiors, Landscape: Zack | de Vito Architecture

Photography: ©Bruce Damonte